perjantai 21. lokakuuta 2011

Todellisuus.

Juon kioskikahvia pahvimukista. Aamut ovat muuttuneet juuri ja juuri sen verran kylmäksi, että hopea höyrynauha karkaa huulieni välistä. Katson kahta keski-ikäistä naista pysäkillä, toinen matkalla kauppahalliin ja toinen töihin. Äiti. Mietin olisiko hän minusta ylpeä. Vai pettynyt ratkaisuihin. Hassua, että sitä aina palaa yhden ihmisen mielipiteeseen, vaikka tässä kaikessahan on kyse juuri siitä, että nyt pystyn itse päättämään.


Vain minä itse. Nyt sillä tavalla, että en voi istua kännykkä kädessä ja odottaa hetkeä, jolloin soittaa turvaverkolle. Soittaa ja tuntea olevan osa jotain tärkeää. Tuntea, että minulla on merkitystä. Simulaatioperhe. Kun seurustelee, voi hetken ajatella että itselläänkin on vanhemmat, sellaiset jotka ovat kiinnostuneita menemistäsi, joilta voi pyytää aina apua. Ei mitään suurta, sellaista vain että voidaanko tehdä jauhelihakastiketta viikonloppuna, tai että saanko mä tän glorialehden kun sä oot lukenu sen tai onks sulla lainata porakonetta. Mutta sitten yksi askel toiseen suuntaan ja kaikki ympärillä muuttuu. Niitä ei enää ole: sunnuntaivierailuja rauhallisella omakotitaloalueella tai koiranulkoilutuslenkkejä lähimetsässä.

Raitiovaunussa kuljetan tavaroitani uuteen väliaikaiseen kotiini, käsivarsiani painaa. Seuraavalla pysäkillä laskeskelen, että rahat riittävät taksiin. Nostan neljä kassia takakonttiin ja istuessani takapenkille ajattelen: olenko…olen rohkea. Onhan se rohkeutta? Kuunella itseään, turvaverkosta huolimatta. On pakko. Haluan tuntea sen voiman tunteen, että osaan elää myös yksin tässä totuudessa. Nyt kun vihdoinkin uskallan. Vain minä itse.

Mutta silti en voi olla kauhulla ajattelematta mihin olen ryhtymässä.

Hän sanoi minulle: "Pelkään että tulen olemaan niin yksin." Hiljaista. Katsoin häntä pitkään peilin kautta ja vastaukseni muuttui kesken lauseen kuiskaukseksi: "Sullahan on perhe."

17 kommenttia:

 1. Edesmenneen ystäväni sanoja lainaten:
  Kysy itseltäsi kuinka paljon rohkeutta uskallat tänään jättää käyttämättä ?
  - Tommy Tabermann -

  ps. minun silmissäni sinä olet Rohkea !

  Voimia joka hetkeen!

  VastaaPoista
 2. Olisi mielenkiintoista tietää mikä oli eronne syy? Kumpi halusi lopettaa suhteen?

  VastaaPoista
 3. Sinä olet tärkeä ja tulet löytämään elämällesi tarkoituksen. Toivon sydämestäni, että jaksat elää hetken kerrallaan.
  Paljon voimia elämääsi, sekä rakkautta, joka on kaiken kasvupohja.
  T.Minna

  VastaaPoista
 4. Luin tänään kaikki kirjoituksesi. Ja itkin monta kertaa. Tahdoin vaan toivottaa voimia sinulle tulevaan! Muuta en osaa sanoa ja tiedän, ettei tarvitsekaan.

  VastaaPoista
 5. Paljon voimia! Blogiasi on hieno lukea. Suosittelen lämpimästi että harkitset kirjoittamista ammatiksesi tai ainakin muutenkin kuin blogiin, hienoa tekstiä.

  VastaaPoista
 6. Luin blogisi yhteen putkeen läpi. Ahdistuin, itkin ja pelkäsin kanssasi. Voi kumpa voisin oikeasti ottaa harteiltasi tämän kaiken. Voimia!

  VastaaPoista
 7. Luin kaikki kirjoituksesi äsken läpi. Olen niin pahoillani mitä kaikkea olet joutunut kokemaan. Kenenkään ei pitäisi joutua tuohon. Toivon sulle voimia elämääsi. Olet monen läheisesi mielessä ja tätäkautta myös monen tuntemattomankin. Toivottavasti joskus tunnet, kuinka arvokas ja tärkeä ihminen olet. Toivottavasti voit joskus elää ilman tuskaa..
  Lämpimiä ajatuksia ja halauksia!

  VastaaPoista
 8. Luin yhdeltä istumalta blogisi alusta loppuun, ja itkin, itkin ihan hirveästi. Haluaisin halata sinua, ja ottaa harteiltasi edes osan ahdistuksestasi, auttaa sinua jaksamaan.
  Olen hirvittävän pahoillani kaikesta, mitä olette joutuneet kestämään, ja kaikesta, mitä joudut vielä kestämään. Olet uskomattoman vahva nainen, selviät varmasti ihan kaikesta, mitä elämässäsi kohtaat.
  Olet uskomaton.

  VastaaPoista
 9. Muutos on melkein aina hyvästä. Vähintä mitä siitä voi syntyä, on tieto siitä, että ennen oli parempi. Nähdäkseni sekin tieto on tärkeämpää kuin kalvavassa epätietoisuudessa eläminen. Ehkä vähän rujosti ajateltu, mut tuo mulle lohtua.

  VastaaPoista
 10. Sinä näyt ottavan tuumaustauon, mietit kuka sinä itse olet ja mitä haluat. Haluat ehkä elää omaa elämääsi, etkä ajautua mukana elämässä, joka ei oikein tunnu omalta.

  Tällainen irtiotto on itsellänikin takana. Irtioton rankkuudesta huolimatta olen siitä vieläkin onnellinen, nyt voin elää sitä elämää mikä on minulle hyvä.

  Yhteyttä ystäviin ei koskaan kannata unohtaa. Pitää mennä mukaan vaikka ei jaksaisi. Liika eristäytyminen on pahasta.

  Voimia sinulle! Uskon että onnistut!

  VastaaPoista
 11. Hei kaikki. Jotain kommenteista:
  Niin kuin osa lukijoista sanoo: on vaikeaa kommentoida, sanoa jotain järkevää. Minulla on ihan sama fiilis koskien tiedän kommentteja :) Siksi reagoin niihin vähän kankeasti. Mutta en voi sanoa muuta kun että olen todella kiitollinen teille. Päästä varpaisiin asti nöyrää kiitosta täynnä.

  /L

  VastaaPoista
 12. Itkettää, riipaisee syvältä, on niin paha mieli, että kenenkään ikinä on täytynyt jotain niin hirvittävää läpikäydä :(. Väkivalta on liikaa läsnä, jokainen tuntee jonkun, muttei tiedä sitä kipua. Osan siitä ehkä voi vain aavistaa nyt kun tätä lukee, pienen osan... Tuskin isompaa kestäisikään ymmärtää.

  Olet niin urhea selviytyjä, annat varmasti voimia monelle pienelle ihmiselle, joka juuri nytkin näkee vain synkkyyttä ympärillään, pelkää, tarvitsisi apua tai tahtoisi auttaa. Kaikesta voi selvitä! Voimavarat kasvaa hetki hetkeltä, takapakeista huolimatta.

  Uskalla silti olla myös heikko ja tarvita muita. Sitten kun tiedät, että olet siihen riittävän vahva :)

  VastaaPoista
 13. Ei voi muuta kuin luottaa siihen, että elämä kantaa - kaikesta huolimatta.
  Valoa tiellesi kera lämpimien ajatusten!
  - T <3

  VastaaPoista
 14. MISSÄ SINÄ OLET? Käyn kurkkimassa blogiasi ja odotan uutta kirjoitustasi....

  VastaaPoista
 15. Paljon paljon voimia ja jaksamista. Teit rohkeasti ja reilusti. Halauksia!

  VastaaPoista
 16. Olen ihan sanaton, mutta... Voi hyvin! Onneksi vaikutat edistyneen hirveästi!!! t. Karoliina

  VastaaPoista