maanantai 22. marraskuuta 2010

Talvi.

Kävelen kouluun kuulokkeet korvilla. Samaa reittiä kuin aina. Kaksi kappaletta ja olen linja-autoaseman kahvilan kohdalla. Siinä ei ole kukaan tehnyt parastaan. En ikinä joisi kahvia sellaisessa kahvilassa, jossa päivän tarjous on tussattu pysyvästi ikkunaan. Ikääntynyt, lihava mies katsoo minua kuraisen ikkunan läpi. Pysähdyn. Tuijotan miestä, pölyhiukkaset leijuvat hänen kahvinsa päällä. Ajatukseni siitä mitä aina ajattelen ottavat yhden harha-askeleen: Kuinkakohan kauan hän on istunut siinä?

Päässä soi tällä kertaa lempeä musiikki. Ilma on täydellinen, sellainen kuin aina hyvissä lauluissa. Joki on umpijäässä ja lumi sanoo narsknarsk. Kävelen nopeaan ja poskissa tuntuu viiltävänä kylmä tuuli sillalla. Siristän silmiäni auringonpaisteessa. Kuinka lujaa pitää lyödä, että saa ihmisen rikki kirveellä? Kauniina pakkasaamuna ihmisten kävellessä ohitse isän huuto kuulostaa epätodelliselta korvissani. Kuka tietää miten ihminen teurastetaan? Se ei kuulosta kauniilta. Ei kimeältä kiljunnalta. Se kuulostaa siltä kuin joku repisi sisälmyksiä irti vatsasta. Se kuulostaa karhealta ja vihaiselta. Ennen kaikkea vihaiselta. Se huuto ei lähde vaikka käännän musiikin täysille. Vihaa ja pelkoa.

Saavun koululle, ostan kuumaa höyryävän kahvin ja varistan ajatukset päästäni. Hymyilen koulukavereille: "Huomenta"

2 kommenttia:

 1. Kirjoitat ajattelevan, herkän, tuntevan ihmisen sanoilla.
  Vaikka sinussa asuu pelko, olet samalla valtavan rohkea. Sinussa on paljon sisäistä voimaa.
  Suuret kiitokset - jatka kirjoittamista!
  Lämpöisiä ajatuksia!
  - T

  VastaaPoista
 2. Sä olet rohkea, kun kirjoitat. Sä et ole yksin, meitä muitakin on, joilla pyörii kamalat asiat mielessä, vaikka ulkokuori hymyilee. Mitä sä isä ajattelit, kun juoksit junan edessä? Itkitkö tai huusitko sä? Katsoitko sä kertaakaan taaksesi? Miltä tuntui odottaa, että juna saavutta? Ajattelitko sä jotain ihmistä, ajattelitko sä mua?

  Pääseekö tästä joskus yli, unohtuuko nämä ajatukset joskus kokonaan? Ei kai.

  VastaaPoista